Duşakabin Nasıl Temizlenir?
Duşakabin temizliğinde bu alanlar için üretilmiş özel deterjanlar tercih edilebilir. Fakat tuz ruhu gibi zararlı maddeler sağlık ve cilt açısından tehlikelidir. Camlarda oluşan su lekelerini engellemek için duştan sonra kuru bir bezle veya çek-pas kullanarak su damlacıklarını kurulayın, su lekelerinin oluşumunu engellemiş olursunuz. Duşakabinin küçük alanlarını küçük fırçalar veya kullanmadığınız bir diş fırçası yardımıyla rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Marketlerden alacağınız banyo yüzey temizleyici ve kireçler için kireç çözücüleri yüzeye uyguladıktan sonra bir süre bekledikten sonra bir sünger ile ovalayın. Su ile durulayın. Duşakabin lekeleri uzun süre bekletildiğinde çıkarılması zor lekeler haline gelebilir. O yüzden haftalık olarak düzenli olarak temizlemeye özen gösterin.
Duşakabini Parlatmanın Yolları
Duşakabinler sıklıkla suya maruz kaldığı için su lekeleri ve kireç lekeleri kaçınılmazdır. Su lekelerini önlemek için özellikle duştan sonra duşakabini durulamayı ihmal etmemelisiniz. Duşakabini yıkadıktan sonra ıslak bırakmayınız. Camlarını kâğıt havlu, tüy bırakmayan bir bez veya gazete kâğıdı ile kurulayarak parlamasını sağlayabilirsiniz. Duşakabini doğal malzemeler kullanarak parlatabilirsiniz. Ev temizliğinde sıklıkla kullanılan sirke, duşakabin parlatma yönteminde de en etkili temizleyicilerdendir. Kireç lekelerini gidermek için saf sirke yani piyasada bilinen adıyla beyaz sirke ile bir miktar karbonatı karıştırarak duşakabini temizlediğinizde kireç lekelerinin ortadan kalktığını görebilirsiniz. Sirke ve karbonatla temizlik yaparken, sirke ve karbonat karışımının macun kıvamına gelmesine ve sünger, fırça gibi bir temizlik malzemesi ile uygulamaya özen gösterin. Sirke, karbonat karışımını sünger yardımı ile duşakabinin tüm yüzeyine uyguladıktan sonra yarım saat bekletin. Süre bitiminde su ile durulayıp kurulayın.
Duşakabin İçi Nasıl Temizlenmelidir?
Duşakabinin iç kısmında yer alan fayanslarda zaman içerisinde küflenme ve kireç lekeleri meydana gelebilir. Fayans yüzeyinde oluşan kireç ve küfü temizlerken sert bir fırça kullanın. Marketlerden alabileceğiniz kireç çözücüyü fayanslara uyguladıktan sonra, sert fırça ile ovalayın. Tazyikli su ile kireç çözücü kalıntısı kalmamasına özen göstererek durulayın. Armatör ve duş başlığını temizlerken pamuklu cam silme bezi kullanabilirsiniz. Armatör temizleyicileri tercih edebilirsiniz. Armatör temizleyici deterjanı uyguladıktan sonra pamuklu bez ile armatörünüzü ve duş başlığınızı silin. Su ile duruladıktan sonra su lekesi oluşmaması için kuru bir bez ile durulayın. Parlatmak için karbonat ve limon kabuğu ile de ovabilirsiniz. Duşakabin genel temizliğini her duştan sonra yapmalısınız. 15 günde bir, detaylı olarak gerekli yöntemlerle temizlemeniz yeterli olacaktır. Duşakabinin temiz ve lekesiz görünümünü muhafaza etmek için araba camlarında kullanılan yağmur kaydırıcı spreyi temizlikten sonra uygulayabilirsiniz. Duşakabin temizliğinde ağır kimyasallar kullanmaktan kaçınmalısınız. Tuz ruhu, çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar insan sağlığı için uygun olmamakla birlikte fayans aralarındaki derzleri de eritebilmektedir. Kimyasal temizleyiciler ile temizlik yaparken, deterjanı duşakabin yüzeyinde çok uzun süre bekletmemeye özen gösterin. En fazla beş dakika beklettikten sonra bol su ile durulayın. Daha uzun süre deterjanı yüzeyde beklettiğinizde kuruyarak, duşakabinde deterjan kalıntılarına ve lekelere yol açabilir. Ayrıca kuruyan deterjan, duşakabin temizliğini de zorlaştıracaktır. Küf lekelerini gidermek için yarım su bardağı dolusu limon tuzunu iki su bardağı suda eritip küflü bölgeyi bu karışımla ıslattığınız bez ile temizleyebilirsiniz.